Hoe vind je de juiste fotograaf voor een personal branding shoot?

Je wil een personal branding shoot gaan doen. Maar… welke fotograaf past dan het meest bij jou? Dat is nog een hele lastige. Er zijn natuurlijk talloze fotografen, maar in dit artikel noem ik een aantal factoren zodat jij de juiste fotograaf kan vinden.

1. Specialisatie

Ik begin lekker met een factor die héél obvious is: specialisatie. Je gaat geen bruiloftsfotograaf inschakelen voor een personal branding shoot als dat zijn specialisatie niet is.

2. Stijl

Elke fotograaf heeft een eigen stijl. En die stijl kan op alles zien. Bijvoorbeeld een bepaalde hoek die vaak wordt genomen in foto’s. Of een bepaalde lens die veel wordt gebruikt. Of de manier van editen. Zo zijn er veel fotografen die de foto’s heel licht bewerken, of die foto’s juist heel “moody” bewerken. Zoek dus een fotograaf waarvan de stijl jou aanspreekt.

Bekijk hier mijn stijl.

3. Doelgroep van de fotograaf

Niet elke personal branding fotograaf schiet foto’s van iedere ondernemer. Sommigen fotograferen bijvoorbeeld alleen maar vrouwen, of juist alleen maar mannen. Anderen schieten misschien alleen maar startende ondernemers, of alleen maar coaches. Zorg dus dat je een fotograaf kiest bij de doelgroep waarin je past (mits de fotograaf een specifieke doelgroep heeft dan).

4. Locatie

Sinds corona hechten we steeds meer waarde aan thuis of dichtbij huis werken. Sommige fotografen werken dan ook in een bepaalde regio of willen niet langer dan X aantal tijd reizen. Of misschien wil je zélf niet zo ver reizen. Kijk dan ook even waar jouw fotograaf vandaan komt en of op de website staat vermeld of de fotograaf bereid is te reizen.

Zoek jij een personal branding fotograaf in (regio) Utrecht? Ik kom zelf uit Utrecht. Bekijk gerust of mijn portfolio je aanspreekt of boek een gratis kennismakingsgesprek. Ik vind het overigens ook niet erg om te reizen, zolang het niet langer dan 1 uur reizen is met het OV.

5. Creativiteit

Moet de juiste fotograaf veel creativiteit hebben volgens jou? Dit punt hangt een beetje samen met stijl – maar ook weer niet. Hoe creatief is de fotograaf? Maakt hij veel dezelfde foto’s (oftewel lijken je foto’s op die van een ander straks) of niet? En vind je wel of niet belangrijk dat een fotograaf creatief is en probeert iets origineels te maken van elke foto(shoot)?

6. Workflow

Elke fotograaf heeft een eigen workflow. De een plant helemaal geen brainstormsessie met je in, de ander maar liefst twee. De een laat jou de foto’s kiezen die bewerkt mogen worden, de ander niet. De een levert de bewerkte foto’s binnen een week, bij de ander kan je een paar weken wachten. Kies een fotograaf met een workflow die jou prettig lijkt.

Mijn workflow kun je hier lezen.

7. Budget

Wat is jouw budget? Er zijn genoeg variaties in tarieven van fotografen, maar dat hangt natuurlijk ook weer van een aantal dingen af. Als je niet heel veel budget hebt en tóch een keer wil shooten, dan kun je een startende fotograaf kiezen.

Mijn tarieven kun je hier vinden.

8. Persoonlijkheid

Last but not least: Voel je een klik met de fotograaf? Volg een fotograaf bijvoorbeeld op social media en kijk hoe deze op je overkomt. Veel fotografen bieden ook een kennismakingsgesprek aan. Deze kun je bij mij hier gratis boeken.

Waarom is het belangrijk dat je een klik met de fotograaf voelt? Je moet je prettig voelen tijdens de shoot. Dan zit je namelijk beter in je vel en dit komt dan ook naar voren in het resultaat.

Hopelijk vind jij met deze 8 tips de juiste fotograaf!

Ook een personal branding shoot doen?

Simone, chill out! Ik wil eerst…