5 nadelen van meedoen aan een shootdag

Eerder legde ik al uit wat een shootdag precies inhoudt. Shootdagen kunnen hartstikke fijn zijn als je je brand nog niet helemaal helder hebt of wanneer je (nog) geen groot budget hebt. Alleen, er kleven ook toch best wel wat nadelen aan meedoen aan een shootdag.

1. Weinig tijd om te shooten

Als eerst: Je hebt niet zoveel tijd op een shootdag. Tijdsloten variëren: Je kan een shoot hebben van 30 minuten, 45 minuten of 1 uur. Geloof me: die tijd is zó voorbij. Voor je het weet staat de volgende deelnemer al te wachten.

2. Weinig tijd om te acclimatiseren

Een fotoshoot is wel wat. Niet iedereen vindt het prettig om op de foto te gaan. Het is fijn om dan even te kunnen acclimatiseren. Even samen een kopje thee of koffie drinken. Je vertrouwd gaan voelen met de persoon die je zo gaat fotograferen. Dat kan dus niet echt bij een shootdag. De tijd is strak gepland en je moet meteen “presteren”.

Sommige fotografen (zoals ik) plannen wel een gesprekje met je in vooraf de shootdag. Zo kun je de fotograaf al leren kennen. En zo kan de fotograaf ook jóu en je bedrijf uiteraard wat meer leren kennen. Sommige fotografen plannen niet zo’n gesprekje in. Dan moet je dus op de foto voor iemand terwijl je die net pas kennis hebt gemaakt en je niet eens weet of je een klik hebt.

3. Weinig ruimte voor creativiteit

Hoe langer je de tijd hebt, en hoe minder strak de fotograaf zit in zijn of haar planning, hoe meer de creativiteit kan vloeien. Nu kan je natuurlijk nog steeds creatief bezig zijn in korte tijd, maar dat is toch net wat anders dan dat je de tijd kan nemen en je creatieve brein de gang kan gaan. Meer ruimte voor creativiteit = minder generieke foto’s. Wie wil dat nou niet?

4. De locatie past misschien niet helemaal 100% bij je brand

Niet alleen jij staat op de foto. Maar de achtergrond ook. Het kan best zijn dat de achtergrond (de locatie dus) niet helemaal bij jouw brand past. Als jouw brand kleur schreeuwt, dan heeft het weinig zin om in een “beige studio” te gaan fotograferen. Tenzij je gaat werken met creative edits, maar dat is een ander verhaal en ik verwacht niet dat een fotograaf dat gaat doen voor foto’s van een shootdag 😉

5. Generiekere foto’s

En dan de laatste van de nadelen: De kans is groot dat je wat generiekere foto’s krijgt dan dat je een normale shoot zou boeken. Op een locatie ben je nu eenmaal gebonden aan wat de locatie biedt. Elk persoon is wel anders, maar als je telkens foto’s voorbij ziet komen van mensen in dezelfde zwarte kekke stoel, dan is die foto niet echt heel erg uniek.

Conclusie

Meedoen aan een shootdag heeft net wat meer nadelen dan een normale shoot boeken. Grootste nadeel van een normale shoot is wellicht de prijs. Maar hierin is het driedubbel en dwars waard. Jij wil toch ook unieke foto’s en er tussen uitspringen tussen de meute? Jij wil toch ook foto’s die 100% jij schreeuwen? Enne, als je niet zo goed weet hoe dat vertaald moet worden naar beeld… daar is de fotograaf voor. Die helpt jou daarbij.

Ook een personal branding shoot doen?

Simone, chill out! Ik wil eerst…